ERDOĞAN İLE PUTİN BERLİN'DE LİBYA İÇİN BİR ARAYA GELDİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetine icabetle, Libya konulu zirveye katılmak üzere Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede "Hafter'in saldırgan tutumunun da sona ermesi gerekmektedir" dedi
Cumhurbaşkanı erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, toplantı öncesinde basına kısa birer açıklamada bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Putin ile samimi diyaloga ve karşılıklı anlayışa dayalı çok boyutlu iş birliklerinin ortak coğrafyadaki sorunların çözümü bakımından önemli katkılar sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılının ikili ilişkiler açısından gayet iyi değerlendirildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “S-400 gibi uluslararası alanda ses getiren projeleri karşı karşıya kaldığımız baskılara rağmen millî çıkarlarımızdan taviz vermeden kararlılıkla tamamladık. TürkAkım gibi enerji alanındaki diğer büyük ortak girişimimiz olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşası da stratejik bir niteliğe haizdir. İlk reaktörünün 2023 yılında işletmeye alınması hedefimizde sapma olmaması önem arz ediyor” diye konuştu.
Türkiye ve Rusya diplomatik ilişkilerinin 2020 yılında 100’üncü yıl dönümü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl Türkiye’de gerçekleştirilecek Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın tarihinin de en kısa zamanda tespit edilirse ilişkilerde çok daha süratle mesafe alınacağını kaydetti.
HAFTER SİYASİ DEĞİL ASKERİ ÇÖZÜMDEN YANA
Türkiye ve Rusya’nın ortak çabalarının sahada nispi sükûneti sağladığını ancak girişimlerin esas meyvesini Berlin Zirvesi'nde toplayacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ateşkes konusunda üstlendiğimiz sorumluluğun ve sarf ettiğiniz çabanın farkındayız. Biz de Sayın Sarraj'ı ikna etmek için çok çaba gösterdik ve çok teşekkür ediyoruz ki kabul ettiler ve Moskova Zirvesi'nde de üzerine düşen görevi yerine getirdiler. Ulusal Mutabakat Hükûmeti tarafı neticede telkinlerimiz sonucu beklentilerin tümünü karşılamamakla birlikte Ateşkes Antlaşması’nı imzaladı. Metni imzalamayan Hafter ise siyasi çözümden değil askerî çözümden yana olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Libya'nın barış ve huzura kavuşabilmesi için Berlin Zirvesi'nde ateşkesin ve siyasi sürece dönüşün kabulü temin edilmelidir. Buna ilaveten siyasi sürecin ve çözümün diğer evrelerinin uygulanabilmesi için Hafter'in saldırgan tutumunun da sona ermesi gerekmektedir."
Görüşmede; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler ve MİT Başkanı Hakan Fidan da hazır bulundu.