Hazırlık fırsatla karşılaştığında olan şeydir başarı. Kariyer sürecinin en önemli hazırlık unsuru eğitimdir. Sıklıkla karşılaşılan sorular:
a.Eğitim olmadan kariyer sahibi olunur mu?
Özel durumlar hariç genel anlamda öğrenme olmadan ilerlemek zor. Siz kişi olarak bir konuda çok yeteneklisiniz diyelim, doğuştan bir oyuncu veya girişimci özelliklerine sahipsiniz. Hatta bu işin alaylısı olarak da iş hayatına girdiniz, hayatınızı da idame ettiriyorsunuz. Yeterli mi? Bence bir yere kadar yeterli gelebilir ama hedefiniz yüksekse hayat hepimizin karşısına eğitimi ya da öğrenmeyi çıkarıyor. Sıradanlıktan fazlasını başarmak için sıradan bilgilerden ve pratiklerden daha fazlasına ihtiyaç var.
b.Eğitim programını seçerken hangisi daha önemli: ‘Üniversite mi, Program mı?’
Her şeyin içerik olduğu bir dünyada seçtiğiniz etiket değil seçtiğiniz içerik önem kazanıyor. Üniversite etiketini yok saymıyorum ama Üniversitede çok zayıf bir içeriğe ve kadroya sahip olan bir programın size bir deneyim sunmayacağını düşünüyorum. Etiket tabii ki önemli ama sizi bir yere taşıyacak olan içerik, kadro, network ve bunların getireceği kazanımlardır.
c.Belki ileride akademisyen olurum düşüncesiyle tezli yüksek yapılır mı?
Yapılmaz. Akademisyenlik her meslek gibi bir uzmanlıktır, belki ileride yaparım diye düşünmek yanlış olur. Akademiye girme niyetiniz varsa yapın ama önce neyi, neden tercih ettiğiniz konusunda kendinize samimi olun. Ayrıca pazarlama, iletişim gibi güncel gelişmelerle iç içe olan bir alandaysanız, bir noktada profesyonel hayatla iç içe olan bir akademisyen olmanız da gerekebilir. Üniversite, kariyer için sığınılacak bir iş seçeneği değildir.
d.İş hayatı insanların sadece mezun oldukları okul ve bölüme göre çalışan seçme dönemini geride bırakıyor. Doğru mu?
Doğru. Mezun olduğumuz okul değil tüm bu süreçlerde neler yaptığınız, kendinizi nasıl geliştirdiğiniz, nasıl bilgi ve yetkinlikler kazandığınız sizi bir yere taşır, farklılaştırır. Bugün, mezun olduğumuz okullardan çok, kendimizi nasıl yetiştirdiğimiz, nasıl beceriler edindiğimiz, nasıl bir derinlik geliştirdiğimiz iş hayatındaki değerimizi belirliyor. Kendimizi farklılaştırmak ve değerimizi ortaya koymak ise kolay değil; doğru eğitim tam da bu noktada değerinizi ortaya koymanıza ve fark yaratmanıza destek verir, hız kazandırır. Sizi farklı kılacak ve hedefinize götürecek olan yol, size vizyon katacak eğitimi-öğretimi bulmak ve öğrenim kazançlarını en efektif şekilde kendinize adapte etmek olacaktır.
Standart ve çok da özelliği olmayan, günceli yakalayamayan, profesyonel bir pratik veya uzmanlığınıza önemli bir derinlik katmamış hiçbir eğitim programı pek bir işinize yaramaz.. Bir toplantı sırasında müşteriyle tıkandığınız zaman, bir projeyi kurgularken, öngörülmemiş bir durum ortaya çıktığında herkes donmuşken, yakın geleceği okuyabildiğinizde, bağlantısızları birleştirme yetinizi geliştirdiğinizde… aldığınız eğitimden yola çıkarak çözüme ulaştığınız veya size sunulan bir konuyu hızlıca görebildiğiniz an eğitiminiz işe yaramış demektir.
Teknolojinin başaramayacağı yetkinliklere odaklanmak, duygu çağında olduğumuz için insan okuması yapacak yetkinlikler geliştirmek, birkaç uzmanlığı bir araya getirip yeni uzmanlık alanları yaratacak analitik derinlik getirecek öğrenimler kazanmak, uygulama yetkinliklerini geliştirmek şu an önemli.
Ama en önemlisi şu: Hiçbir iyi eğitim size, size rağmen bir şey katamaz. Önce sizin ne olmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor ve bu uğurda yürüme kararlığını göstermeniz ve emek harcamanız gerekir. Emek yoksa kazanç da olmaz.
Asım KURUMAHMUT/ Eğitim ve Kariyer Danışmanı/ Uğur Eğitim Kurumları